PORTLAND – DEPARTURES

Artiest info
Website
facebook
Label: PIAS Recordings

Het was aan de Hasseltse PXL-muziekschool dat Sarah Pepels en Jente Pironet elkaar zo’n tien jaar geleden leerden kennen. De chemie tussen beide muzikanten ontstond door hun gemeenschappelijke voorliefde voor de muziek van de Amerikaanse singer-songwriter Elliott Smith die in zijn actieve periode als muzikant tussen 1994 en 2000 amper vijf studioalbums heeft opgenomen. Hij was geboren in Omaha, Nebraska maar woonde zowat zijn hele leven in Portland, Oregon. Dat leven was echter maar van korte duur want in oktober 2033 stierf hij op amper 34-jarige leeftijd in Los Angeles, Californië als zware alcoholist en drugsverslaafde aan de gevolgen van twee diepe steekwonden waarvan men tot op heden nog altijd niet weet of ze misschien wel door hemzelf werden aangebracht.

Elliott Smith groeide uit tot een muziekicoon, mede dankzij de release van een postuum uitgebrachte verzamelalbum “New Moon” met 24 liedjes die nooit eerder op zijn vijf albums waren terechtgekomen. Sarah en Jente waren allebei dus grote fans van Elliott Smith, in die mate dat ze hun band de naam ‘Portland’ hebben gegeven. Harmonische samenzang en dromerige elektropopdeuntjes werd hun handelsmerk en hun debuutalbum “Your Colours Will Stain” uit 2019 klom meteen tot bovenaan in de hitlijsten. De groep won ettelijke prijzen waaronder twee nominaties voor de ‘MIA’-awards en ‘De Nieuwe Lichting’-prijs in 2018 en ze speelden sindsdien op zowat alle grote festivals in de Benelux.

Het leek alsof de muzikale toekomst van ‘Portland’ verzekerd was, zeker toen ze onlangs lieten weten dat er een tweede plaat op komst was die “Departures” als titel kreeg. Alsof het een aankondiging was van een nakende scheiding liet Sarah Pepels nauwelijks een paar dagen voor de release van dit album weten dat ze ‘Portland’ zou verlaten omdat de inmiddels ontstane liefdesrelatie niet meer werkte en er teveel meningsverschillen tussen beiden ontstonden. Jente Pironet moest dus dringend op zoek naar een vervanging voor Sarah en hij kondigde heel recent aan dat die gevonden werd in zangeres en pianiste Nina Kortekaas.

Sarah en Jente hadden wel nog meegedaan aan het nieuwe seizoen van het VTM-programma “Liefde Voor Muziek” en ze zullen daarin dan ook nog als duo te zien zijn als de uitzending vanf 4 april op antenne komt. We moeten daarom met een enigszins andere blik kijken naar de twaalf songs die op het in de ‘Flesh Ànd Bone Studios’ in Londen met producer Oliver Bayston opgenomen album “Departures” zijn terechtgekomen. Er blijken meer kwetsbare autobiografische elementen in de liedjes te zitten dan in eerste instantie werd gedacht. De catchy sound bij deze nummers blijft echter ‘vintage’ ‘Portland’ en kan de in de vakpers vaak gemaakte vergelijking met bands als ‘Fleedwood Mac’ en ‘Beach House’ niet teniet doen.

De openingszin van de eerste song “Where Did Everybody Go” op het album luidt ‘Don’t even ask me what went wrong’ wat nu nadat we weten wat er gebeurd is toch wel heel voorspellend kinkt. De twee eerste singles die uit de plaat werden getrokken zijn de prachtige ballad “Sensational” en het meer uptempo gepresenteerde “Good Girls”, twee songs die we beiden op de bijgaande video’s ter beluistering aanbieden. Er is intussen ook een derde single van ‘Portland’ gelanceerd met het door Sarah al even dromerig gezongen emo-nummer “Stardust” met de alweer voorspellende zin ‘But for now I just need some time alone’. Nog meer van dat in de mooie popballad “Never Leave” dat het duo harmonieus samen zingt maar dat de split ook lijkt aan te kondigen.

Het op een erg knappe elektrobeat gebrachte liedje “Alyson” brengt de luisteraar weer richting ‘Beach House’ of ‘The XX’ maar daarna komt de realiteit alweer snel confronterend aan de oppervlakte in het duet “Little Bit Closer” en in de door Jente met trillende stem gezongen albumafsluiter “No Man’s Land” die ook op een nakende scheiding van het ‘Portland’-duo lijkt te wijzen.

(valsam)